Larisa Vasilica Uță
LARISA-VASILICA UȚĂ (căs. Prună) este asistent universitar dr. în cadrul Academiei Naționale de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, departamentul muzicologie. În cadrul aceleiași instituții, ANMGD, a absolvit studiile de Licență (2014) și Masterat (2016), iar în anul 2021 i se acordă titlul de doctor în muzică primind calificativul Activitatea sa profesională are la bază mai multe perspective. Activitatea didactică la ANMGD cuprinde predarea disciplinelor Folclor muzical, Notare și restaurare a muzicii vocale tradiționale și Cânt popular. Activitatea didactică este îmbinată cu cea artistică, fiind membră a Ansamblului de Muzică Tradițională Românească ICOANE unde, atât ca solistă dar și interpretând cântece de grup, a susținute numeroase concerte în țară și străinătate.Descriere
Summa cum laude, în urma susținerii tezei cu titlul Considerații asupra repertoriului liricii neocazionale din ,,Țara Chioarului”, conducător științific prof. univ. dr. IOAN BOCȘA.
Începând din anul 2007 și până în prezent, în calitate de interpret de folclor, a aprticipat a numeroase festivalui și concursuri unde a obținut mereu locuri de frunte (premiul I sau Marele premiu).
Ca cercetător și etnomuzicolog a participat la diverse conferințe de specialitate, contibuind cu teme interesante la cunoașterea fenomenului muzical - folcloric: Colindele de război din Maramureș (Seminar de specialitate ,,Colinda în Transilvania”, 2019), Lirica neocazională din Țara Chioarului. Materialul din Arhiva de Folclor a Academiei Române (Conferința Națională ,,Etnografia și Folclorul la Academia Română și la Universitatea din Cluj”, 2019), Horea lui Vălean – creație epică de largă circulație (Conferința Internațională de Etnomuzicologie – ,,Muzici tradiționale – recuperări, preluări, restituiri”).